QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

TeeChart VCL for Borland/CodeGear/Embarcadero RAD Studio, Delphi and C++ Builder.
Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Tue May 31, 2016 2:13 am

I have finally got it to install without having to remove units from package, how ever it does not have Datasource as a option any more. When i put a TQRChart on the Quickreport form it puts the chart there and i can see in the code that it has entered the following.

QuickRep1: TQuickRep;
QRSubDetail1: TQRSubDetail;
QRDBChart1: TQRDBChart;
QRChart1: TQRChart;

This is good it appears to have created the TQRDBChart. but there does not seem to be a link between the 2 charts.

I really need help here.
We have Delphi Berlin, QuickReport 506, and Tee Chart 2016.18

Prior email that i had sent is below
------------------------------
Hi,

Every time we upgrade Delphi and get new TeeChart components the TQRChart fails to install, It is the only problem we have with upgrading. So much so we had to go back to a delphi we used in 2010 just to keep working as that was the only one that worked. We have used the tee charting system extensively through our application for approx 13 years so it is heavily incorporated.

I have followed to the letter the install requirements and have unistalled and installed it many times.
This time it compiled the first time, great i thought except that it will not get added to the packages as there is a module missing. Helpfully it doesnt tell me which is the problem. I can get it to compile and install if i remove TeeQR924.dcp from the dcltqr924.bpl but then in the quick report form the chart does not have a dataset as part of it's list of datasource options.

I have tried to get help from Steema multiple times on this current issue/upgrade to no avail. We are a current customer and require help. If we cant get any where i will write the steema components out of our system and go to other charting options.

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Tue May 31, 2016 8:53 am

Hello Carl,

I see we received the mail you stated the 25th May and we replied it the same day. Didn't you receive it? The mail contained a zip with the packages, so some filter may have intercepted it.
Here there are the packages we attached to that reply:
Tee9QR5D23_Std.zip
(130.9 KiB) Downloaded 190 times
Note these are the packages built with TeeChart Standard v2016.18 (this is the commercial Standard version, not the Lite version shipped with the IDE).

We are investigating the issue you are reporting about the two unconnected Charts and we'll be back to you here asap.
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Tue May 31, 2016 10:21 am

Hello again Carl,

I see in previous mails you asked for support on RAD 10 Seattle while in the mail you stated above you were referencing "24", so that was for RAD 10.1 Berlin, not for Seattle.
We'll send you the packages for RAD 10.1 Berlin and TeeChart Standard v2016.18 as soon as possible.
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Sandra
Site Admin
Site Admin
Posts: 3132
Joined: Fri Nov 07, 2008 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Sandra » Tue May 31, 2016 10:28 am

Hello Carl,

Attached there are the TeeChart Standard v2016.18 packages for Quick Report 5.06
Tee9QR5D24_Std.zip
(131.55 KiB) Downloaded 201 times
Feel free to contact us if you have any problems.

Thanks in advance
Best Regards,
Sandra Pazos / Development & Support
Steema Software
Avinguda Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia
Tel: 34 972 218 797
http://www.steema.com
Image Image Image Image Image Image
Instructions - How to post in this forum

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Tue May 31, 2016 10:40 pm

Yes it was seattle at that point, but then berlin came out and so we upgraded thinking it might have been the problem.
I had received the initial files from you and had tried them too. But still issues.
I will try the zip you have just posted and see how that goes.
Cheers

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Tue May 31, 2016 11:09 pm

I noticed that the files you gave me and the ones that the TeeChartVCLFMXStandard-2016.18 setup are different for the quick report side.

eg... installed are dclTQR924 vs the new ones from zip are dclTee9QR506D24 ???

I copied the pre compiled files to relevant locations as per instructions also made sure paths are set.
It comes up with specified module not found on package install.
I recompiled the files from the zip which did so with no errors and then copied them again and same error msg as above.

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Wed Jun 01, 2016 7:10 am

Hello Carl,

I'm sorry to hear you find so much problems with this integration.
Carl wrote:It comes up with specified module not found on package install.
Could you please copy the exact error message here?
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Tue Jun 07, 2016 11:22 pm

See attached image.
This came up when i followed the instructions. I double checked what i did and could not see where i might have failed.
Attachments
Berlin error Quick report Tee Chart.jpg
Berlin error Quick report Tee Chart.jpg (142.39 KiB) Viewed 4966 times

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Wed Jun 08, 2016 8:50 am

Hello,

The packages Sandra attached here are named DclTee9QR506D24.bpl & Tee9QR506D24.bpl. Sandra tested them with TeeChart Standard v2016.18 packages for Quick Report 5.06 that we understand is the same environment you use. Could you please try with them?
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Thu Jun 09, 2016 1:43 am

Sorry i uploaded wrong error msg, if you scroll down the image you will the error msg. This was using the package that sandra had a attached.
I checked the modules required within the package and made sure those where available in the Library paths this is 32bit atm. once all is good i will upgrading it to 64bit.
Attachments
Berlin error Quick report Tee Chart.jpg
Berlin error Quick report Tee Chart.jpg (235.45 KiB) Viewed 4944 times

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Thu Jun 09, 2016 3:19 pm

Hello,

It works for me:
bds_2016-06-09_16-59-14.png
bds_2016-06-09_16-59-14.png (22.63 KiB) Viewed 4933 times
Are you running the IDE with enough privileges (run as admin)?
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Wed Jun 15, 2016 12:26 am

I am still getting the "Specified module not found" msg. I am uninstall teechart and trying again. I do have a question about the paths though as i follow the sheet i see that i need to add it to lib. That is ok however see attached. your documentation may need updating. I even got to the point of adding it in the lib directory plus the 2 sub directories. and still no joy.
Attachments
Library Path.jpg
Library Path.jpg (38.97 KiB) Viewed 4914 times

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Wed Jun 15, 2016 3:30 am

Ok i have removed all the files and cleaned out folders. started afresh. I both tried using the recompiled files you send me and recompiled the units in it.
Neither worked and the msg displayed was "Specified module could not be found".
When i recompiled it it compiled without any errors, i even tried to then use the install function at that point for the design time module and still go the "Specified module could not be found" error. I checked the requires dcp files to make sure they were there and in a path that Berlin can access. They were all accessible, is there other modules that i need to look for ?

Yeray
Site Admin
Site Admin
Posts: 8752
Joined: Tue Dec 05, 2006 12:00 am
Location: Girona, Catalonia
Contact:

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Yeray » Wed Jun 15, 2016 7:21 am

Hello,

The error appearing when the package is being loaded usually indicates it includes references that can't be resolved. Since you can build the packages yourself without errors, I would assume the references in the packages must be fine.
The only I can think on:
- You may be loading the IDE without enough privileges: Try to open it with "run as administrator".
- The IDE may be finding a different bpl with the same name somewhere in your disk. I'd search for that (reference here).

Do you have a second machine to check the packages?
Best Regards,
ImageYeray Alonso
Development & Support
Steema Software
Av. Montilivi 33, 17003 Girona, Catalonia (SP)
Image Image Image Image Image Image Please read our Bug Fixing Policy

Carl
Newbie
Newbie
Posts: 21
Joined: Mon Oct 05, 2015 12:00 am

Re: QRTeeChart - Missing Datasource. Quick Report 5 and 2016.18

Post by Carl » Thu Jun 16, 2016 12:14 am

No dont have a second a machine to try.

Yes i am running as admin, i double checked to make sure.
and made sure that there is only one bpl available too.

it is a very odd problem.

Post Reply